Trelleborg Eccospheres® rendszer a világűrben

Trelleborg_Eccospheres

A Trelleborg nagy teljesítményű üveg mikrogömböket fejlesztett ki a nemrég fellőtt Mars Curiosity marsjáró szerkezet kompozit hőpajzsában való felhasználsra.

A Lockheed Martin vállalat tervezte és építette a hőpajzsot, ami egy lekerekített végű kúp. Ez veszi körbe és védi a Curiosity-t a Mars felé tartó útja alatt, valamint a bolygó légkörébe érve az intenzív hőtől és súrlódástól is. A máig legnagyobb, 4,5 m átmérőjű kapszulát a NASA indította útjára. Kompozit teherviselő struktúrája és hővédelmi rendszere van.

 

Will Ricci, a Trelleborg Űrtechnológia eladások részlegének vezetője megjegyezte: „Köszönhetően a magas hőellenállásának, könnyű szerkezetének és testreszabható tulajdonságainak a Trelleborg Eccospheres® nélkülözhetetlen nyersanyagként szolgál az űreszközök szigetelési rendszerében. Az amerikai űrprogram kezdeteitől fogva annak elsődleges beszállítói vagyunk, különösen a NASA űrsikló projektjében.

Lévén a Mars Kutató Laboratórium az eddigi legambiciózusabb projekt, nagyon fontos volt, hogy a hőpajzs akként legyen tervezve és építve, hogy a legkisebb hiba nélkül ellenálljon a Mars megterhelő atmoszférájának. Így a Lockheed Martin úgy döntött, hogy a Trelleborg Eccospheres® üveg mikrogömbjeit építi be a küldetés szempontjából kritikus fontosságú hővédelmi rendszerbe is.”

 

A Lockheed Martin szolgáltatta a külső pajzsot a NASA-nak, ami irányítja a marsi küldetést, valamint megtervezte és megépítette a Curiosity nevű marsjárót. A küldetés tudományos céljai közé tűzte ki annak a megállapítását, hogy a Mars valaha is lakható lehet-e emberek számára, a Mars klímájának és földrajzának alaposabb megismerését és az emberi expedíció előkészítését.
Rich Hund, a Lockheed Martin hőpajzs program menedzsere így kommentálta a terméket: „A hőpajzs létfontosságú része a küldetésnek, mint a marsjáró védelmező bevonata a 8 hónapig tartó útja alatt. Fő feladata, hogy megvédje a marsjárót az intenzív hőhatástól, ami a Mars vékony légkörébe való belépés után éri, biztosítva a sikeres küldetést.”

 

 

A külső héjazat két részből áll; az előre néző hőpajzsból, mely egy fenollal impregnált szénszálas borítás, arra tervezve hogy felfogja a Mars légkörébe lépés erejének legnagyobb részét, míg a hátsó borítás egy nagyon könnyű réteg, aminek egyik összetevője a Trelleborg Eccospheres®. Ez a réteg minden eddigi NASA marsraszálló űrjárművön rajta volt.

 

A Trelleborg Eccospheres® üveg mikrogömböcskék üreges, vékony falú, mikroméretű üveggömbök, melyek szegényített szódiumtartalmú boroszilikát üvegből állnak. Szabad szemmel  finom, fehér, könnyen folyó pornak látszanak, nagyítás alatt viszont kiderül, hogy valójában szinte tökéletes felszínű gömbök.Úgy vannak megtervezve, hogy a költségeket segítsék lecsökkenteni, teszik ezt kiváló szigetelési tulajdonságaikkal.

A Trelleborg Eccospheres® a külünleges üvegkémiai gyártási technológiák gyümölcse. Egy olyan termék, ami anyagában kémiailag semleges szódium-szegény üvegből áll és a legmagasabb szintű hőellenállással rendelkezik, struktúrális egységét 900°C-ig teljesen megőrzi. A nagyon szabályos részecske-geometria piacvezető tömeg/szilárdság arányhoz vezetett, extrém nagy terhelést elvisel folyékony töltőközegben.

 

A Trelleborg tehát nem csak a targonca gumi gyártásban kiemelkedő vállalkozás, hanem a különleges rezgéscsillapítási, szigetelési iparágakban is. A vállalatcsoport tudása benne van az olyan kiemelkedő termékekben, mint az Elite XP targoncagumi.